7 dagen per week trainen in de sportschool en non-stop tot het uiterste gaan is niet de beste manier om een killerbody te creëren. Het put spieren uit, breekt reserves aan en kan voor blessures zorgen. Met name dit laatste kan erg vervelend zijn, vooral als er geen fysiotherapie bij je zorgverzekering is inbegrepen. Blessures en andere problemen kunnen echter voorkomen worden door slim te trainen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In deze blog delen we een handjevol tips!

1. Plan één of meerdere rustdagen in

Voldoende rust nemen is cruciaal als je je spiermassa wilt laten groeien. Non-stop trainen kan namelijk zorgen voor ontstekingen als je je spieren (en pezen) niet voldoende tijd gunt om te herstellen. Dit betekent echter niet dat je niet los mag gaan in de sportschool. Dat mag zeker wel, als er maar genoeg tijd tussen workout-sessies in zit. Gun je jezelf deze rust niet en verrek of scheur je een spier? Dan ben je veel verder van huis. Eén troost: zowel zorg van de huisarts als behandeling op de spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

2. Maak er een routine van

Voor het opbouwen van spiermassa heb je een lange adem nodig. Jammer genoeg zul je er niet van de ene op de andere dag uitzien als een bodybuilder. Veel mensen haken daarom na enige tijd af: ze zien nog nauwelijks verschil. Voorkomen dat ook jou dit gebeurt? Probeer dan van je work-out een routine te maken. Spreek af met een groepje, doe mee aan groepslessen of neem een coach in de arm. 

Niet zo’n fan van de sportschool? Ook van thuis sporten kun je een gewoonte maken. Download bijvoorbeeld een app van een sport die je leuk vindt (bijvoorbeeld dansen), neem plaats op een hometrainer tijdens het Netflixen of integreer het heffen van gewichten in je ochtend- of avondroutine. Wie echt voor een fit lichaam wil gaan, doet er daarnaast verstandig aan zijn voedingspatroon aan te passen. Voor het opbouwen van spieren heb je bijvoorbeeld veel eiwitten nodig.

3. Wissel spiergroepen af

Een opgepompt bovenlichaam ziet er maar raar uit als een twee dunne benen onder bungelen. Daarom is het belangrijk om spiergroepen (borst, buik, rug, billen, benen en armen) met regelmaat af te wisselen. Ga je naar de sportschool? Dan kun je dit doen door met verschillende programma’s te werken. Mensen die liever thuis sporten, kunnen oefeningen en trainingsschema’s van het internet downloaden. Ook het roeien op een roeimachine is een goede manier om verschillende spiergroepen te trainen, zonder je gewrichten te veel te belasten.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen