Het lijkt nog maar zo kortgeleden dat je kind werd geboren, zijn of haar eerste stapjes deed en voor het eerst naar school ging. Maar nu is het moment alweer aangebroken dat het achttien wordt. Volwassen! De kans is groot dat je als ouder nog steeds een belangrijke rol zal blijven spelen, want echt volwassen worden gaat natuurlijk niet van het ene op het andere moment. Op papier zijn er echter wel veel dingen die nu gaan veranderen, dingen die van belang zijn voor je kind maar zeker ook voor jou.
Een eigen zorgverzekering voor je kind
Tot nu toe was je kind altijd tegen ziektekosten meeverzekerd op de polis van de ouders. Gratis, dat ook nog eens. Zodra het echter achttien wordt, is dat voorbij. Ten eerste is de verzekering niet gratis meer, en zal er dus maandelijks premie voor betaald moeten worden. Dat kan een flinke extra kostenpost zijn. Deze kosten komen in principe voor rekening van je kind, dat nu tenslotte volwassen is. Zolang een kind echter thuis woont, kiezen veel ouders ervoor om hun kind op hun polis te laten staan, en maandelijks de premie te betalen.
Je kind is vanaf dit moment echter wel vrij om een eigen zorgverzekering af te sluiten, en zeker wanneer het bijvoorbeeld uit huis gaat om te studeren, gebeurt dat vaak ook. Let daarbij op dat je geld kunt besparen door bijvoorbeeld te kiezen voor een zorgverzekering voor studenten. Hiervoor ligt de premie vaak lager dan voor andere zorgverzekeringen. Een zorgverzekering voor jongeren en/of studenten heeft vaak een wat lagere dekking, om de simpele reden dat de meeste jongeren ook minder zorgkosten maken. Kijk goed samen met je kind naar wat de beste verzekering in zijn of haar situatie is, en maak de beste keuze. Denk er ook aan om zorgtoeslag aan te vragen. Daarmee kun je een groot deel van de premie weer terugkrijgen; mooi meegenomen.
Veel meer eigen verantwoordelijkheden
Naast een eigen zorgverzekering, krijgt je kind nog veel meer eigen verantwoordelijkheden en rechten. Tot nu toe had jij misschien inzage in zijn of haar bankzaken; dat houdt na de achttiende verjaardag ook op. Daarnaast kan je kind zelf een bankrekening of zelfs een hypotheek aanvragen zonder jouw handtekening, en kunnen bijvoorbeeld ook telefoonabonnementen zelf worden afgesloten. Het is goed om hier even met je kind over te praten, en hem of haar te wijzen op de verantwoordelijkheden die hierbij horen. Niet zelden komen jongeren in financiële problemen, omdat zij niet doorhebben dat abonnementen en leningen op de langere termijn tot schulden kunnen leiden. Een goed moment om hier samen over te praten, en als het even kan nog een tijdje vinger aan de pols te houden.