Lukt het je maar niet om je gewicht op een goed niveau te krijgen, en het daar ook te houden? Wil het afvallen je wel lukken, maar kom je vaak net zo snel weer aan? Ben je het zat om steeds maar weer op dieet te gaan, en te weten dat je hier je leven lang mee bezig zal blijven? Vaak is het niet een tijdelijk dieet dat zorgt voor een blijvend gezond gewicht. Het zijn gezonde gewoontes die daarbij een grote rol spelen. Dat betekent niet dat je je leven lang op dieet moet, zoals veel mensen bij deze term denken. Nee, het gaat om het zoeken en het vinden van de juiste balans, die je vervolgens zonder problemen vast kunt houden.

Je lijf in balans

Je bent goed bezig als je een gezond gewicht hebt, of een gewicht waar jij je goed bij voelt, en dit vervolgens stabiel kan houden. Met name dat laatste is voor veel mensen lastig. Een bepaald gewicht bereiken, dat lukt vaak nog wel. Het gewicht vervolgens behouden, dat wordt een heel ander verhaal.

Laten we eens beginnen met de manier waarop je tot je gewicht komt. Ben je nu wat zwaarder dan je zou willen, is het goed om eerst wat af te vallen. Maar grijp niet meteen naar een crashdieet! Nee, kijk eens hoe het is gekomen waardoor je aan bent gekomen, zwaarder bent geworden dan je wilt. Waarschijnlijk krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt. Om af te vallen zal je dat om moeten keren. Niet te rigoureus, dan schrikt je lijf zich rot. Nee, gezond afvallen is een betere keuze. Schrap wat ongezonde voedingsmiddelen uit je eetpatroon, of vervang deze voor gezondere keuzes. Kijk eens of je porties niet groter zijn dan nodig, maar ook of je niet wat meer kunt gaan bewegen. Door kleine veranderingen aan te brengen kun je vaak al langzaam maar zeker wat kilo’s kwijtraken. Afvallen zonder dieet, dat klinkt toch geweldig?

Hoe houd je het vast?

Goed, je hebt het gewicht weten te bereiken dat bij je past. Hoe voorkom je nu dat je weer aan gaat komen? 

Eigenlijk is het heel simpel. Zorg ervoor dat je in balans blijft. Als je evenveel calorieën verbrandt als dat je binnenkrijgt, blijft je gewicht stabiel. Ga je minder bewegen, dan zal je je eetpatroon dus weer iets aan moeten passen. Verbieden hoef je jezelf niets, een eenzijdig dieet volgen is ook niet nodig. Simpelweg zorgen voor een goede balans tussen voeding en beweging is doorgaans voldoende om het gewicht dat je nu hebt vast te houden.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen