Hoe goed ben jij verzekerd tegen medische kosten? Het verontrustende antwoord is dat veel mensen eigenlijk geen idee hebben. Ja, ze hebben wel een zorgverzekering lopen en betalen iedere maand netjes hun premie, maar waar ze nu precies allemaal voor verzekerd zijn? Geen idee! Niet zo handig. Medische kosten maak je namelijk nooit voor de lol, maar als je na afloop ook nog eens wordt geconfronteerd met een rekening maakt dit de situatie zeker niet beter. Je hele polis uit je hoofd leren, dat hoeft niet. Globaal weten waar je wel en niet tegen verzekerd bent, en weten waar je de exacte regelingen na kunt zoeken als dat nodig is, dat is wel bijzonder aan te raden.
In de basis zijn we allemaal gelijk
Er is een deel van de medische kosten die je kunt maken waar we allemaal voor verzekerd zijn. Verplicht zelfs. Iedereen in Nederland is namelijk wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. We noemen deze de basisverzekering, en de dekking is voor iedereen gelijk, bij welke verzekeraar je ook hebt afgesloten. Deze wordt namelijk bepaald door de overheid. Er kunnen wat verschillen zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de vrije keuze van zorgverleners, maar iets als een bezoekje aan de huisarts of een specialist, daar hoef je je nooit zorgen om te maken: die worden gewoon vergoed.
Ook andere medische kosten die van levensbelang worden geacht worden vanuit deze verzekering vergoed, denk bijvoorbeeld aan verloskundige hulp of kraamzorg. Alhoewel de meeste mensen de precieze dekkingen niet paraat hebben, is de dekking van de basisverzekering door ervaring wel min of meer bekend. Vrijwel iedereen weet dat hij of zij zich geen zorgen hoeft te maken bij een bezoekje aan de huisarts of het ziekenhuis.
Hoe zit het met je aanvullende verzekering?
Omdat de dekking van de basisverzekering beperkt is, kiezen veel mensen ervoor om een goede aanvullende verzekering af te sluiten. Waar de dekking van het basispakket meestal nog wel min of meer bekend is, is dat bij een aanvullende verzekering minder het geval. Deze dekking varieert namelijk per verzekering, en de lijst met vergoedingen is ook nog eens erg lang en soms ingewikkeld te begrijpen.
Toch is het goed om hem minstens globaal door te nemen, zeker kijkend naar de kosten die je regelmatig maakt. Hoeveel tandartskosten worden en jaarlijks vergoed, en welke uitzonderingen zijn daarop? Hoe vaak kun je zonder kosten te maken naar de fysiotherapeut? Het is prettig om deze kennis globaal in je hoofd te hebben, of snel na te kunnen zoeken wanneer dat nodig is. Het voorkomt onaangename verrassingen in de vorm van rekeningen die onverwacht zelf betaald moeten worden.